TWÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
ksiazka tytuł: Sprawozdanie finansowe za 2021 rok państwowych i samorządowych jednostek budżetowych, samorządowych zakładów budżetowych, jednostek samorządu terytorialnego (e-book) autor: Wojciech Rup
FORMY I KOSZTY DOSTAWY
  • 0,00 zł
Produkt w wersji cyfrowej - więcej informacji tutaj

eBJB1451
Wersja elektroniczna (brak aktualizacji)
Wydawnictwo: ODDK
ISBN: 978-83-7804-878-7
Wydanie: 2022 r.
Język: polski

Dostępność: dostępny
231,00 zł 184,80 zł
eKsiążka (Watermark)
PDF

Praktyczny instruktaż sporządzenia bilansu, rachunku zysków i strat, zestawienia zmian w funduszu jednostki oraz informacji dodatkowej.

Autor – doświadczony praktyk:

-omawia procedury zamknięcia ksiąg rachunkowych – od czynności ewidencyjnych prowadzonych w ramach zamknięcia ksiąg rachunkowych (wraz ze schematami ewidencji) po inwentaryzację (zasady, przebieg, rozliczenie),
-szczegółowo charakteryzuje poszczególne części sprawozdania, wzbogacając komentarz podpowiedziami z praktyki, przykładami liczbowymi, schematami ewidencji,
-omawia sporządzanie sprawozdań finansowych łącznych dla sektora państwowego i jednostek samorządu terytorialnego oraz zasady sporządzania bilansu skonsolidowanego jednostki samorządu terytorialnego,
-wskazuje, jakie informacje należy podać w informacji dodatkowej, aby wypełnić nowy obowiązek.

Szczególną uwagę poświęcono aspektom praktycznym procedur księgowych obowiązujących przy sporządzaniu sprawozdań, więc różne zagadnienia związane z ewidencją i sprawozdawczością ilustrowane są przykładami liczbowymi i przykładami ewidencji na schematach teowych kont.

W publikacji omówiono również wpływ działań związanych ze zwalczaniem skutków pandemii COVID-19 na dane liczbowe prezentowane w sprawozdaniach finansowych, a także wskazano konieczne dostosowania i ujawnienia w sprawozdaniach finansowych w związku z pandemią COVID-19, m.in. w zakresie wyceny i prezentacji należności budżetowych, informacji dodatkowej oraz analizy sprawozdań finansowych.
Dodatkowo interpretację niektórych zagadnień wzmocniono odniesieniem do zasad sporządzania sprawozdań budżetowych. Pomocne jest również pokazanie różnic w prezentacji niektórych kategorii finansowych w sprawozdaniu finansowym i sprawozdaniach budżetowych.

Zapisz Wypisz

Klikając "Zapisz" zgadzasz się na przesyłanie na udostępniony adres e-mail informacji handlowych, tj. zwłaszcza o ofertach, promocjach w formie dedykowanego newslettera.

Płatności

Kanały płatności

Sklep Internetowy Zinamon.pl akceptuje płatności:

• płatność elektroniczna eCard (karta płatnicza, ePrzelew)
  • za pobraniem - przy odbiorze przesyłki należność pobiera listonosz lub kurier