Lektyny - toksyny ukryte w popularnych warzywach i owocach
Rośliny nas nie lubią! Jeśli żyłeś w przekonaniu, że jest inaczej, to pora otworzyć oczy. Aby zapewnić sobie przeżycie mają do dyspozycji bogaty arsenał broni biologicznych. Wśród nich jedną z najgroźniejszych są lektyny, toksyczne białka, które chronią je przed drapieżnikami. Dzięki tej książce dowiesz się, w których popularnych warzywach i owocach występują, poznasz całe spektrum dolegliwości, jakie wywołują, a także nauczysz się technik eliminowania ich z ulubionych jarzyn. Autorzy odpowiadają również na pytanie czy w produktach ekologicznych jest mniej lektyn oraz czy odżywianie zgodne z grupą krwi uchroni Cię przed niebezpieczeństwem związanym z ich spożywaniem. Lektyny – niebezpieczna broń roślin!
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-8168-232-9
- ISBN druku: 978-83-8168-128-5
- Liczba stron: 102
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Lektyny – gorąca dyskusja
ROŚLINY NAS NIE LUBIĄ
Tak rośliny chronią się przed swoimi wrogami
Kolory, włoski, goryczka i inne mechanizmy obronne
Również rośliny się komunikują
Znaczenie wtórnych substancji roślinnych
Złe dla zwierząt, dobre dla nas?
Przegląd składników antyodżywczych
Lektyny i ich działanie
Jak lektyny oddziałują na organizmy
Mdłości, gorączka i inne objawy zatrucia
Jakie choroby powodują lektyny
Bariera jelitowa i zespół nieszczelnego jelita
Choroby autoimmunologiczne i ich związek z lektynami
Życie wolne od lektyn – tak czy nie?
Pozytywne opisy doświadczeń pozostawiają nadzieję
LEKTYNY W NASZYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
Wolne od lektyn i zawierające lektyny produkty spożywcze
Warzywa i rośliny strączkowe
Soja i produkty sojowe
Samodzielnie przygotowane chipsy z pasternaku
Sałata
Algi
Owoce
Zboża i produkty zbożowe
Orzechy i nasiona
Mięso, ryby i owoce morza
Mleko i produkty mleczne
Samodzielnie przygotowany jogurt kokosowy
Zioła i przyprawy
Tłuszcze i oleje
Dodatki, słodycze, cukier i słodziki
W ten sposób można unieszkodliwić lektyny
Możliwość 1. Namaczanie
Możliwość 2. Gotowanie w szybkowarze
Możliwość 3. Wystarczająco długie gotowanie
Możliwość 4. Pozwolenie na kiełkowanie
Możliwość 5. Obieranie
Możliwość 6. Fermentowanie
Tak samodzielnie sfermentujesz warzywa
PLAN 4-TYGODNIOWY
Przygotowanie na wolny od lektyn plan żywienia
Protokół żywienia
Produkty spożywcze i napoje
Wskazówki na temat podanych ilości
Objawy, dolegliwości i odczucia
Twój osobisty protokół żywienia
Plan 4-tygodniowy i jego zastosowanie
Tydzień 1.
Tydzień 2.
Tydzień 3.
Tydzień 4.
PRZEPISY
Śniadanie
Obiad
Kolacja
O Autorach