Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
Kultura kulinarna – jedzenie i sposób jego przyrządzania – jest do dziś bardzo istotnym elementem tożsamości żydowskiej: umacnia poczucie przynależenia do wspólnoty, jednocześnie też stanowi o odrębności Żydów. Kuchnia żydowska, kształtowana na przestrzeni tysiącleci w różnych lokalizacjach geograficznych, jest bardzo różnorodna. Publikacja, która towarzyszy wystawie „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”, jest więc zarówno opowieścią o żydowskim jedzeniu, jak i o żydowskiej religii, kulturze i historii.
W książce zamieszczonych zostało też 14 przepisów na najbardziej znane dania aszkenazyjskie i sefardyjskie.
- Kategorie:
- Redakcja: Maria Koral
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-961931-7-9
- ISBN druku: 978-83-961931-4-8
- Liczba stron: 224
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Zygmunt Stępiński: Słowo wstępne Magdalena Maślak, Tamara Sztyma: Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna TRADYCJA Małgorzata Kordowicz: Meandry koszerności Michael Schudrich: Kaszrut: jedzenie dla lepszego życia Agata Rakowiecka: Wspólny stół DIASPORA Joelle Bahloul: Kuchnia żydowskiej diaspory na świecie Leah Koenig: Czym właściwie jest kuchnia żydowska? Michael Wex: Czulent: praźródło kuchni żydowskiej Glenn Dynner: Żydowska karczma od kuchni? Historia w skrócie NOWOCZESNOŚĆ Barbara Kirshenblatt-Gimblett: Zamieszanie w garnku: żydowskie kultury kulinarne w okresie nowoczesnym Eve Jochnovitz: Żydowski wegetarianizm Ruth Ellen Gruber: Lokale żydowskie, czy “żydowskie”? Gil Hovav: Kuchnia izraelska dziś WSPOMNIENIA Bella Szwarcman-Czarnota: Kuchnia z tego świata Ruth i Philipp Ladovscy: United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja Gołda Tencer: W kuchni mamy Soni Hanna Merlak: Żydzi od kuchni Devra Ferst: Jewish Food Society: narracja przez kuchnię PRZEPISY Chałka Maca Czulent Gefiletefisz Kugel Hamin Chraime Mina de espinaca Sztuczna ryba Humus Naleśniki z serem Karp po żydowsku Macebraj Amoronia