Bezpieczeństwo i jakość żywności
Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-18737-8
- ISBN druku: 978-83-011-8732-3
- Liczba stron: 416
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp 9 ROZDZIAŁ 1 Żywność w systemie bezpieczeństwa państwowego 13 Wprowadzenie 13 1.1. Żywność jako dobro ekonomiczne 14 1.2. Pojęcie i status jakości żywności 15 1.3. Bezpieczeństwo żywnościowe w systemie bezpieczeństwa państwa 26 1.4. Bezpieczeństwo żywnościowe – definiowanie problemu 30 1.4.1. Nurt instytucjonalny bezpieczeństwa żywnościowego 31 1.4.2. Nurt autorski bezpieczeństwa żywnościowego 41 1.5. Bezpieczeństwo żywnościowe a jego brak 55 1.6. Suwerenność żywnościowa 59 1.7. Koncepcja bezpieczeństwa żywnościowego i bezpieczeństwa żywienia 65 RODZIAŁ 2 Bezpieczeństwo żywności w ujęciu systemowym 73 2.1. Pojęcie bezpieczeństwa żywności 73 2.1.1. Bezpieczeństwo żywności w nurcie instytucjonalnym 74 2.1.1.1. Bezpieczeństwo żywności w prawie UE 74 2.1.1.2. Bezpieczeństwo żywności poza UE 78 2.1.1.3. Bezpieczeństwo żywności na szczeblu globalnym 83 2.1.1.4. Bezpieczeństwo żywności w prawie polskim 86 2.1.2. Nurt autorski bezpieczeństwa żywności 88 2.1.3. Bezpieczeństwo żywności – konkluzje i uwagi 100 2.2. Oszustwa żywnościowe – fałszowanie żywności 104 2.3. Obrona żywności 120 2.4. Modele ryzyka w obszarze bezpieczeństwa żywności 126 2.4.1. Model F.F. Busty i S.P. Kennedy’ego 127 2.4.2. Model J. Spinka, D.C. Moyera 129 2.4.3. Model JOOB 132 2.5. Współczesne podejście do bezpieczeństwa żywności 140 2.6. Bezpieczeństwo żywnościowe a bezpieczeństwo żywności 148 RODZIAŁ 3 Stan bezpieczeństwa żywności na świecie (1828–2015). Teoria „drugiej fali” 153 3.1. Definicja incydentu żywnościowego 154 3.2. Podstawowe założenia Wykazu 155 3.3. Zasięg czasowy badań 156 3.4. Dostępność informacji o incydentach według regionów i państw 156 3.5. Zakres merytoryczny 157 3.6. Analiza incydentów żywnościowych 157 3.6.1. Zróżnicowanie regionalne 157 3.6.2. Skala incydentów żywnościowych 161 3.7. Teoria „drugiej fali” 163 3.8. Konkluzje 169 ROZDZIAŁ 4 Bezpieczeństwo i jakość żywności w Polsce 171 4.1. Jakość zdrowotna żywności 171 4.2. Jakość ekonomiczna żywności 174 4.2.1. Skala zafałszowania artykułów żywnościowych – ujęcie syntetyczne 176 4.2.2. Jakość i bezpieczeństwo produktów według grup żywności 180 4.2.3. Główne nieprawidłowości w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności według grup produktów 185 4.3. Konkluzje 196 Aneks statystyczny 198 ROZDZIAŁ 5 Systemy bezpieczeństwa żywności na świecie 205 5.1. System bezpieczeństwa żywności – ujęcie teoretyczne 205 5.2. Modele krajowe 210 5.2.1. Model zintegrowany (skandynawski) 210 5.2.1.1. Dania 210 5.2.1.2. Szwecja 212 5.2.1.3. Wielka Brytania 213 5.2.2. Model z instytucją dominującą 214 5.2.2.1. USA 214 5.2.2.2. Francja 223 5.2.3. Model rozproszony 228 5.2.3.1. Polska 228 5.2.3.2. Włochy 234 5.2.4. Ewolucja modeli bezpieczeństwa żywności 239 5.2.4.1. Łotwa 239 5.3. Model regionalny (UE) 242 5.4. Konkluzje 250 ROZDZIAŁ 6 Inicjatywy w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i żywności na świecie 253 6.1. Uwagi wstępne: globalne problemy – globalne inicjatywy 253 6.2. Codex Alimentarius FAO/WHO (1963) 254 6.3. Committee on World Food Security (FAO, 1974) 255 6.3.1. Powstanie i działalność Committee on World Food Security 255 6.3.2. CFS a idea Global Partnership for Agriculture, Food Security and Nutrition 256 6.4. Rapid Alert System for Food and Feed (1979) 260 6.5. European Food Safety Authority (UE, 2002) 263 6.6. International Food Safety Authorities Network (FAO/WHO, 2004) 265 6.7. L’Aquila Food Security Initiative (2009) 267 6.8. Emergency Prevention Systems Food Safety FAO (2009) 268 6.9. ASEAN Integrated Food Security (ASEAN, 2009) 270 6.10. European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats (UE, 2010) 272 6.11. „OPSON” (2011) 274 6.12. Food Security Information Network (FAO, 2012) 276 6.13. World Bank: Global Food Safety Partnership (2012) 278 6.14. Food Integrity Project (2014) 280 6.15. Konkluzje 284 ROZDZIAŁ 7 Co dalej z bezpieczeństwem żywności 285 7.1. Działania „twarde” 286 7.1.1. Prawo żywnościowe – standardy bezpieczeństwa żywności 286 7.1.2. Wzrost skuteczności instytucji kontroli żywności 289 7.1.3. Skracanie żywnościowego łańcucha dostaw 290 7.1.4. Rozwój systemów jakości żywności 292 7.2. Działania „miękkie” 294 7.2.1. Edukacja konsumentów 295 7.2.2. Wzmocnienie ruchów konsumenckich 297 7.2.3. Promocja żywności lokalnej 298 7.2.4. Monitorowanie łańcucha żywnościowego 300 7.3. Konkluzje 301 Zakończenie 303 Słownik angielsko-polski terminów użytych w pracy 306 Bibliografia 310 Załącznik 329